Je hebt niet de Belgische nationaliteit, maar verblijft wel – met een geldige verblijfskaart- in België. Mag je dan met die verblijfskaart ook op reis? En hoe zit het dan met het visum dat je eventueel voor bepaalde landen nodig hebt? Travel Like A Pro legt het je uit…

Er zijn verschillende soorten verblijfskaarten: A, B, C, D, E, E+, F, F+, H. Welke verblijfskaart iemand krijgt en hoe lang deze geldig is, is afhankelijk van diens verblijfsprocedure (verblijf als vluchteling, verblijf als familielid van een burger van de Unie, enz). Deze elektronische verblijfskaart dient als bewijs dat iemand in België is ingeschreven en er verblijfsrecht heeft.

Mensen met een geldige verblijfskaart hebben geen reisverbod. Maar met deze verblijfskaart alleen als document kan je in principe niet naar het buitenland. Hiervoor moet je wettelijk gezien steeds een nationaal paspoort of een nationale identiteitskaart bij hebben. Een paspoort of identiteitskaart vraag je aan bij de ambassade van het land waarvan je de nationaliteit hebt.

Wat met reizen binnen de Shengen zone?

Binnen Shengen geldt er vrij verkeer van goederen en personen. Bij reizen tussen de 26 Shengenlanden (*)  is er dus niet steeds een grenscontrole omdat er verondersteld wordt dat je bij binnenkomen van de Shengenzone die controle al hebt gehad. Wie dus met de auto op reis gaat, kan bv op zijn bestemming geraken zonder enige controle.

Bij vliegreizen (ook binnen Shengen) ligt dat anders. Daar wordt het al riskanter om zonder geldige identiteitskaart of paspoort te reizen want luchtvaartmaatschappijen actief op Belgische luchthavens moeten sinds 1 januari 2018 een “conformiteitscheck” uitvoeren. Dat betekent dat ze aan de gate, net voordat passagiers op het vliegtuig stappen, de identiteitspapieren van elke passagier moeten vergelijken met zijn/haar boarding pass. En hoewel er verhalen circuleren van gatepersoneel die een verblijfskaart of zelfs een rijbewijs als document goedkeuren voor boarding, zijn officieel enkel identiteitskaart of paspoort daarvoor geldig. De check gebeurt trouwens niet alleen op de Belgische luchthavens, maar ook aan de gate van alle vluchten van en naar België. De maatregel dient om zich ervan te vergewissen dat de persoon die aan boord gaat, ook de persoon is op wiens naam het vliegticket staat.

Strijd tegen terrorisme

De conformiteitscheck kadert ondermeer in de strijd tegen terrorisme en in dat kader (ernstige bedreigingen voor de openbare orde of interne veiligheid van een land) mogen landen, mits toestemming van de Europese Commissie, trouwens ook weer grenscontroles binnen de Schengenzone invoeren. Duitsland, Oostenrijk, Denemarken, Zweden en Noorwegen kregen al in september 2015 toelating van de Europese Commissie om dat te doen, toen ze geconfronteerd werden met de migratiecrisis. Frankrijk volgde hun voorbeeld in november 2015, na de aanslagen in Parijs. Tot op de dag van vandaag zal je bij het betreden van Frankrijk per vliegtuig dus nog steeds je identiteitskaart of paspoort mogen bovenhalen aan een grenspost. ook als je vanuit België komt.

Hoe zit het met eventuele nodige visa?

Niet-EU-onderdanen kunnen met de elektronische verblijfskaart én hun nationaal paspoort visumvrij reizen binnen de Schengenzone. Voor landen buiten de Shengenzone, moet er steeds naar de nationaliteit van de reiziger gekeken worden (en dus niet naar de verblijfplaats). Zo kan het zijn dat iemand die met een verblijfskaart in België verblijft voor een bepaalde reisbestemming wel een visum nodig heeft terwijl dat voor Belgen zelf niet het geval is.  Het visum moet dus altijd aangevraagd worden op basis van de nationaliteit van een persoon, niet op basis van verblijfplaats.

 (*) De Shengenlanden zijn: België, Duitsland, Frankrijk, Luxemburg, Nederland, Portugal, Spanje,  Italië, Oostenrijk, Griekenland,  Denemarken, Finland, Zweden, Noorwegen, IJsland,  Estland, Letland, Litouwen, Slowakije, Hongarije, Polen, Tsjechië, Slovenië, Malta, Zwitserland en Liechtenstein.