28/08/2019- Camperreizen zijn al even populair. Steeds meer koppels en gezinnen kiezen voor de camper als reisformule en ontdekken zo prachtige landschappen, genieten van de vrijheid en het buitenleven overal ter wereld. Maar hoe begin je aan zo’n camperreis? Travel Like A pro geeft je alvast 5 goede tips!

Waar huur je een camper?

Een camperreis kan je bij elke goede reisagent of bij verschillende gespecialiseerde touroperators boeken. Zeker voor bestemmingen als de USA, Canada, Australië en Nieuw Zeeland is de vraag naar camperreizen bij professionele reisorganisatoren groot. Maar net zoals Airbnb voor logies, zijn er, zeker voor reizen binnen Europa, ook websites om een camper rechtstreeks bij particulieren te huren. Zoals Goboony. Deze website host meer dan 2000 mobilhomes, aangeboden door particulieren in België, Nederland, Duitsland, Frankrijk, Ierland, Italië, Portugal, Spanje en Engeland. Ze zijn allemaal gekeurd en voldoen aan de wettelijke eisen. Mocht er iets gebeuren, dan worden de kosten gedekt door de verzekeraar van de verhuurder.

 

Hoe vind je goeie camperplekken?

Iedereen gaat op zoek naar dé beste spot voor de camper. En die is voor iedereen anders. Er zijn mensen die willen wildkamperen, anderen verkiezen het comfort van een luxecamping. Of vind je het gezelliger om bij een boerderij te kamperen?

Campercontact is een handige app en website waarin je na het instellen van een aantal filters, de plaatsen vind die bij jou passen. Gebruikers plaatsen er hun reviews, zodat jij perfect kunt nagaan of de kampeerplaats voldoet.

Park4night lijkt wat op de app Campercontact, maar biedt ook de optie om te zoeken op gratis plaatsen, offroad plekjes, spots bij een boerderij…

Via Campspace vind je achtertuinen en kleine kampeeraccomodaties in eigen beheer. Denk aan een plek midden in de jungle, op een prachtig strand of op een dakterras.

Camper versus cooking

Uitgebreid koken zie je misschien niet zitten, maar geef toe: je wilt wél iets lekker tevoorschijn toveren, toch? Een paar tips.

Driewerf hoera voor eenpansgerechten zoals spaghetti, chili con carne, tortilla. Slaatjes zijn ook altijd een winner. Snel klaar en mislukt bijna nooit. Denk aan meloen met ham, slaatje geitenkaas, tomaat en mozzarella… Meatlovers komen aan hun trekken met de BBQ, die je ook perfect voor veggie gerechten kunt inzetten. Gegrilde courgetten, paprika’s, uien of zelfs een papillotte van vis.

Weinig inspiratie? Neem dan het Caravanity kookboek mee, goed voor tal van simpele camping-gerechten.

Waar mag je wildkamperen?

Vind je het heerlijk om de bewoonde wereld achterwege te laten, op zoek naar een plekje in de wilde natuur? Helaas mag je niet zomaar overal wildkamperen. In Noorwegen, Zweden, Schotland mag het wel. In de meeste EU-landen wordt ’s nachts parkeren getolereerd op parkeerhavens en stopplaatsen, voor maximum 24 uur. Zodra je echter je tafel en stoelen buitenzet of langer dan 24 uur blijft, ben je echter aan het wildkamperen en dit mag niet.

Tips:

– leave no trace! Neem je rommel mee en laat je plek onberispelijk achter.
– wees voorzichtig als je vuur maakt. Doof het goed uit voor je gaat slapen en ruim de sporen op als je vertrekt.
– respecteer de locals, wildlife en natuur om je heen.

Rijden met de camper

Rijden met een camper is makkelijker dan het lijkt. Misschien lijkt het wat beangstigend omdat een camper groot, breed en lang is. Maar zolang je rustig rijdt, zul je het tot een goed einde brengen. Als je een bocht maakt, moet je wel opletten dat de achterste wielen de stoepranden niet raken. Een tip: rij rechtdoor totdat je eigen lichaam je ‘hindernis’ gepasseerd is en draai dan pas af. Hou de spiegels goed in het oog. Gebruik je zijspiegels bij het achteruit rijden. Je spiegels zijn zo gesteld dat je de zijkanten van de camper kan zien tot en met je bumper.